Appartementen Dierenriemstraat

Programma

29 sociale huurappartementen

Opdrachtgever

Nijestee

Constructeur

Dijkhuis ingenieurs

Aannemer

Nijhuis Noord

Installatie

Aalbers Installatietechniek

tags

Programma
In vervolg op de grondgebonden woningen en de appartementen aan de Grote Beerstraat (project PPZO BC) in Paddepoel Zuid-Oost heeft Nijestee Zofa architecten gevraagd een ontwerp te maken voor de vervanging van de portieketage-appartementen. 

Context
In stedenbouwkundige opzet wijkt dit deel af van ZON 1 en 2 maar kent dezelfde bestemmingsplantechnische uitgangspunten. Het programma betreft 29 appartementen waarvan de 4 eenheden op de begane grond een direct adres aan de straat hebben en de overige 25 middels een centrale entree via galerijen bereikbaar zijn.

Het gebouw sluit in z'n bebouwingsgrens, hoogte en oriëntatie aan op de appartementen aan de spoorzijde en de ééngezinswoningen aan de Grote Beerstraat. Het ritme in- en de maat van de openingen in de straatgevel die toegang bieden tot de parkeervakken tussen de bouwblokken in wordt vervolgd.

Gebouw
De voordeuren van de appartementen op de begane grond bevinden zich aan de buitenzijde van het 'bouwblok', hierin wordt de oriëntatie van de grondgebonden woningen gevolgd. De centrale entree is aan de Grote Beerstraat gepositioneerd. De toegangen tot de inpandige bergingen op de begane grond bevinden zich aan de zijde van de parkeerplaatsen aan de binnenzijde van het 'bouwblok'.

Hoewel de individuele appartementen herkenbaar zijn aan de gevelopeningen en de balkons, ligt de nadruk op de visuele kwaliteit van het geheel. Daarbij zijn de galerijen binnen de metselwerk gebouwcontour gepositioneerd en wordt de centrale entree herkenbaar door de nuance in de maatvoering van de gevelopeningen.

De compositie van de gevelopeningen van het lange gebouwdeel is vooral horizontaal van karakter. In het gedraaide gebouwdeel aan de Grote Beerstraat is de gevel aan de straatzijde verticaal uitgewerkt om aan te sluiten bij het verticale karakter van de akenelen van de grondgebonden woningen.

De buitenruimte en de entree van de appartementen op de begane grond worden omzoomd door hagen. De erfscheiding worden hier binnen het bouwblok bouwkundig uitgewerkt, buiten het bouwblok is dit ook een haag.

De gevels zijn opgebouwd uit metselwerk (wildverband) in een kleurenmix van twee kleuren die ook in de appartementen aan het spoor en de grondgebonden woningen voorkomen. Een plint in donker metselwerk in aansluiting op de nabije bebouwing. Accentvlakken en detaillering in afwijkende metselwerkverbanden waarbij grotere vlakken in één van de twee kleuren worden uitgevoerd. De terugspringende gevel op de begane grond en t.p.v. de galerij wordt in een lichte cementgebonden plaat uitgevoerd.

 

 

contact

zofa groningen

postbus 1027
9701 BA Groningen
050-3166700
info@zofa.nl

bezoekadres

Antillenstraat 9
9714 JT Groningen

volg ons op

zofa op Twitter zofa op LinkedIn zofa op Facebook zofa Nieuwsbrief zofa op Flickr

tags

twitter